Pokemon kort – Bytteguide til forældre

Når børn bliver snydt – eller hvorfor du som forælder bør læse denne guide

First things first: De fleste børn skal nok selv finde ud af at bytte kortene, uden vi voksnes indblanding. For mange af dem – og især de yngste – er det vidt forskellige parametre, de vurderer kortenes “godhed” på, så oftest går alle fra byttehandlen glade.

Men når de bliver lidt mere erfarne (og lidt ældre – og her snakker vi altså allerede i første/anden klasse) så lærer nogle at forstå, at nogle kort altså er mere værd end andre. Og med mere værd taler vi både i bytteværdi og i kroner/øre.

Dette medfører en ret stor sandsynlighed for, at dit barn bliver snydt, og generelt frarådes det at små børn bytter med ældre børn, da sandsynligheden for at de små bliver snydt (bevidst eller ubevidst), er ret stor.

Jeg er af den holdning, at børnene selv skal drage deres egne erfaringer. Men også, at vi forældre har et ansvar for, at vores børn klædes ordentligt på i sociale interaktioner. Så mine børn må gerne bytte Pokemon-kort i skolen – men hvis de laver et dårligt bytte, så er det deres eget problem. Jeg tager (som udgangspunkt) ikke fat i modpartens forældre, med mindre der er sket åbenlys snyderi og udnyttelse af en part.

Opbygning af et Pokemon-kort

Et Pokemon-kort er opbygget med en lang række indikatorer for, hvor sjældent, det er. Sjældne kort er – ligesom alt mulig andet i verden – mere attraktive, og dermed mere værd (igen både i bytteværdi og kroner/øre).

Hit Points, type, data, angrebskraft, serie, udviklingsstadie etc er ikke indikatorer for kortets sjældenhed eller værdi på markedet, men for børnene kan de betyde meget.

Derimod er kortets udforming, overflade, baggrund, sjældenshedssymbol og kortnummer med til at give dig (som forælder) og dit barn en ret god idé om, hvorvidt kortet er værd at passe på, eller om det bare skal byttes væk.

Og så er der lige dét med serier: Hvis dit barn samler med henblik på at få en hel serie, så skal alt det nedenstående opvejes mod at kunne få det dér sidste kort så serien er fuldtallig 🙂

Kortets elementer

For at identificere sjældne kort, skal du kigge på de følgende elementer:

 • Sjældenhedssymbol (kan være ○ ♢ ☆ eller ★)
 • Overflade (er overfladen “etched”, eller rillet)
 • Navn (eller reelt symboler og tegn, der står i forbindelse med navnet, fx Mega, GX eller Vmax)
 • Glimmer-baggrund (hedder officielt “Holo/Non-holo”)
 • Full art (billedet fylder hele kortet til kant)
 • Rainbow
 • Jumbo, eller kæmpe-kort
 • Kortnummer (Det der xxx/yyy nederst på kortet)
 • Kortets generelle beskaffenhed (ødelagte kort er som tommefingerregel intet værd)

Rarity Symbol, eller Sjældenhedssymbol

Nederst på kortet (kan være til venstre eller højre) vises det mest simple og grundlæggende sjældenhedssymbol. Det står altid i forbindelse med kortets nummer, og er ét af fire forskellige symboler:

 • ○ Cirkel – altid udfyldt sort – meget almindelig
 • ♢ Ruder – altid udfyldt sort – ikke almindelig
 • ☆ Stjerne – altid udfyldt sort – sjælden
 • ★ Sølvstjerne – altid udfyldt sølv – meget sjælden
Pokemon HD: Pokemon Card Rarity Symbols Chart

Ja, og så er der PROMO-stjernen, der er relativt sjælden, men ikke specielt værdifuld og relativt nem at skaffe. Grunden til det er, at PROMO-stjernen sidder på de kort, der benyttes som blikfang i æskerne i butikkerne. Det er (som regel) kort, der scorer højt på flere af sjældenhedsindikatorerne, men omvendt så kan enhver gå ned i butikken og vælge lige præcis dén pakke, hvis det lige er dét kort, man mangler. Så de er nemme at skaffe.

Overflade

På langt de fleste kort er overfladen glat og kort-agtig (hvis man kan sige det). Men så snart der kommer glimmer/holo baggrund på, så begynder det at ændre sig.

Nogle holo-baggrunde føles stadig glatte (og så er det holo-delen, der gør dem sjældnere) mens andre også har rillet (“etched”) overflade. Full-art kort skal altid have rillet overflade.

Symboler og tegn ved kortnavnet

EX, GX, V, Vmax, Mega – kært barn har mange navne. Generelt er kort med disse symboler bare mere værd. Punktum.

I forhold til værdi, så forholder de forskellige symboler sig til hinanden således (lavest-til-højest):

EX → Mega EX → GX og V → GX, V og Vmax Full Art → Rainbow GX og Vmax → Shiny

Glimmer-baggrund

Glimmereffekt (hedder officielt “holo”) på billeder.

Ligesom med tøj, software og meget andet, så benytter Pokemon-kort også holografiske effekter til at indikere sjældenhed. Og glimmer (“holo”) er bare generelt en god ting.

Glimmerbaggrunden kan ses på flere måder, fx på det primære billede, uanset om det er full art eller blot almindelig billedstørrelse, eller i prismet på de kort, der har sådan et.

Pokemon-kort med glimmer/holo effekt. De er lidt svære at fotografere, men hvis du vipper dem i sollys, skinner de smukt i alle mulige farver.
Pokemon Trading Card Game Lost Thunder Single Card Rare ...
Pokemon prisme-kort

Full art

Billedet på kortet fylder hele kortet (og er altså ikke begrænset af den almindelige kasse). Vær opmærksom på, at full art grafikken altid går helt til kant.

M Rayquaza EX 105/108 - FULL ART - Cards Outlet
Full art-kort, med billede helt til kant.

Regnbuefarvede kort (Rainbow Cards)

Er indholdsmæssigt som deres normale, non-rainbow pendant, men i stedet for normal farvning, er der lagt en regnbuefarvet effekt ned over dem. De er generelt ret sjældne, men spillemæssigt er der ingen forskel.

how to get rainbow rare pokemon cards

Jumbo, eller kæmpe-kort

Kæmpekortene (officielt “Jumbo”) er promokort, der følger med i mange af de store sæt, I kan købe. Kortene er 2,5x større end almindelige kort, men ellers i samme kvalitet.

De har ingen ekstra effekt rent spillemæssigt (faktisk må man slet ikke spille med dem ifølge de officielle regler), men de kommer altid med et identisk kort i normal spillestørrelse, når de købes i butikker.

De er mest ment som fis og ballade, men der findes folk, der samler specifikt på dem, og du kan godt finde officielle samlermapper med indstik til jumbo-kort.

Kortnummer

Nederst på kortet, ved siden af sjældenhedssymbolet, finder du kortnummeret. Som udgangspunkt er der ikke noget specielt ved det, og viser blot kortets nummer i den pågældende serierække, fx 12/186 (kort #12 ud af i alt 186 kort i serien). Enkelt nok: venstre tal er kortnummeret, højre tal er antallet i serien. Det gør det noget nemmere, når der skal eftersøges kort til samlingen.

PROMO-kort har altid en anden type kortnummer, der starter med bogstaver, efterfulgt af tal. Der er ikke en tæller for antal kort i serien.

Eksempel på kortnummer på et Pokemon Promo-kort

“Jamen hvorfor nævner du så denne under sjældenhedsindikatorer?” tænker du nu. Tak fordi du spørger!

I det fleste sæt (alle?) er der kort, der falder uden for det officielle antal kort. Det vil sige, at du sagtens kan komme ud for, at det venstre tal er højere (fx 193/186) – og vær opmærksom på, at det ikke (nødvendigvis) er tegn på et falsk kort.

Kortnumre, der overstiger det officielle antal i serien er forholdvis sjældne, men bestemt ikke uset. Der kan være mange udenfor nummerorden-kort i en enkelt serie, tror det højeste jeg har set, er 20-25 stykker.

Falske kort

Vi kommer ikke udenom dem. Der kan være mange penge salg af i Pokemon-kort, og det har svindlerne også luret. Og det er ikke kun sjældne kort (selvom det oftest er dem, vi ser), men også helt almindelige kort, der produceres ekstremt billigt, og sælges i store mængder.

De fleste falske kort er nemme at genkende, og du skal typisk kigge efter følgende (sammenlign evt. med et kort, du ved er ægte):

 • Farver – farverne er forkerte, typisk meget tydeligt på bagsiden
 • Skrifttyper – Pokemon-kortets skrifttype er ikke standard i Word, selvom der er nogle, der ligner lidt.
 • Manglende riller (“etching”) på full art kort – Der skal altid være rillet overflade på full art kort.
 • Stavefejl – ses sjældent i navnet, men af og til i de små tekster.
 • Ulige marginer til kant – Det er dyrere at producere perfekt centrerede kort, og fejlen ses ofte både på forside og bagside. Vær i øvrigt også opmærksom på, at dette kan forefkomme på ægte kort, så kig gerne efter andre indikatorer.
 • Outlined tekst med forskydninger – Hvid tekst med sort kant, hvor den hvide del er forskudt, så kanten ikke er konsistent.
 • Manglende sort mellemlag – Mellem forside og bagside har ægte kort et tyndt, sort papirlag. Kan være svært at se selv på ægte kort, men hvis du kigger fra siden af kortet, bør du kunne se det.
 • “Printet” glimmer/holo – Det er dyrt at påføre holo-effekten, så ofte printes effekten blot på med almindelig farve.
 • Forkerte værdier – Hvis HP, skade og lignende ikke matcher et tilsvarende, ægte kort
 • Blank overflade, hvor er ikke er glimmer-effekt. Kortene skal være matte og ikke (eller kun i begrænset omfang) reflektere lys.

Ideelt set smider I blot falske kort ud, men hvis det ikke rigtig er en mulighed (børn kan være noget så stædige; ved simpelthen ikke, hvor de får det fra), så tag en snak om at de kun bør byttes til andre falske kort.

Er I i tvivl om et kort er falsk, så spørg i en specialbutik (fx Bræt & Brikker, Faraos, Games, Proshop eller dit lokale kort- og brætspilspecialist, der forhandler Pokemon-kort – der er med stor sandsynlighed en bag disken, der kan vejlede jer.

TL;DR – Disse ting skal du holde øje med som forælder

 • Hold øje med falske kort
 • Kig på sjældenhedssymbolerne.
 • Gå efter Pokemoner. Pokemon’er er mere værdifulde end trænere, som er mere værdifulde end udstyr, som er mere værdifulde end energikort
 • Kig efter glimmereffekt/holografisk effekt. Glimmer (“holo)” og full art er generelt værdifulde
 • Kig efter symboler ved navnet. Fra lavest til højest værdi: EX → Mega EX → GX og V → GX, V og Vmax Full Art → Rainbow GX og Vmax → Shiny

Hvad skal du købe til dit barn?

Uha, den var sværere, for det kommer an på så meget. men altså, hvis dit barn går op i:

 • glimmerkort, så gå efter pakker med glimmerkort.
 • EX’ere, GX’ere eller V’ere, så køb kort med den type.
 • En bestemt serie (fx Sun&Moon eller Sword&Shield) så køb pakker fra den pågældende serie.
 • HP og skade, så køb GX eller V.
 • Megakort, så spørg om dit barn mener Jumbokort eller kort med MEGA-symbol ved navnet, og køb derefter.
 • At samle forskellige Pokemon’er, så er booster packs generelt det bedste bud, da disse primært indeholder Pokemon’er, og kun meget få træner-, udstyrs- og energikort.
 • At spille Pokemon, så kan du købe færdige deck, klar til at spille. Vær opmærksom på, at disse deck er billigere pr kort, men til gengæld er kun ca 1/3 af kortene Pokemon’er. Resten er udstyr, trænere og en masse energikort,da disse er vigtige når man spiller.

Et sidste tip er, at hvis du går ind i officielle spilbutikker, så vil du ofte finde dygtige og vidende Pokemon-entusiaster bag disken, der med glæde vil dele ud af deres interesse. De kan også (med stor sandsynlighed) guide dig og dit barn, hvis I vil deltage i byttearrangementer; nogle butikker afholder dem endda selv. Og deres kort er stensikkert ægte!

Udmærkede steder at købe Pokemon-kort online:

Således klogere, tilbage til arbejdet 🙂


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

2 svar til “Pokemon kort – Bytteguide til forældre”

 1. Heidi Avatar
  Heidi

  Wauw. Tak. Virkelig meget brugbar info samme sted.
  Hilsen en mor til en 11 årig ivrig pokemon kort samler

 2. Peter Avatar
  Peter

  Super Intro, til Pokémonens verden.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.